Klachten met een nieuwe bril? Tips en tricks! - Pearle Opticiens Blog
 

Klachten met een nieuwe bril? Wat je moet doen én tips om te wennen!

Een nieuwe bril is niet altijd vrij van klachten. Jouw ogen moeten immers even wennen aan de nieuwe manier van kijken. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld hoofdpijn of ben je een tijdje misselijk of duizelig. Maar hoe lang duurt deze gewenningsperiode, kan je er iets aan doen en wat moet je doen als de klachten blijven aanhouden?

Na een uitgebreide oogmeting weet de opticien welke sterkte jij nodig hebt voor perfect zicht. Jij kiest een mooi montuur en de opticien slijpt de brillenglazen op sterkte. Na een weekje ligt jouw nieuwe bril voor je klaar.

Maar zodra je je bril hebt opgehaald en voor het eerst écht gebruikt, word je misschien even misselijk. Of krijg je na een tijdje gigantische hoofdpijn. Is dat erg en hoe zit dat eigenlijk?

In deze blog beantwoorden wij de volgende vragen:

Zijn jouw ogen na 3 à 4 weken nog steeds niet gewend aan je nieuwe bril? Kom dan langs bij een Pearle bij jou in de buurt. Onze opticiens controleren graag jouw nieuwe bril!

Vrouw bij oogmeting van een opticien

Wat te doen bij klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid?

Draag je voor het eerst een bril, heb je gekozen voor andere glazen of is de sterkte van de oogcorrectie gewijzigd? Dan hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe kijkoplossing. Hierdoor kan hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid veroorzaakt worden. Het zicht kan zelfs tijdelijk verslechteren…

Gelukkig nemen deze klachten na enkele dagen (of weken) af. Dat zit zo:

Als je zicht verslechtert, moeten jouw ogen meer moeite doen om te accommoderen (= het beeld scherpstellen). Ze werken hard om jou van het beste beeld te voorzien. Een bril corrigeert deze verslechtering waardoor jouw ogen ineens minder hard te hoeven werken. Een wereld van verschil én tevens een situatie waaraan zij even moeten wennen.

Welke klachten kan je ervaren?

De klachten verschillen per oogcorrectie. Hieronder staan ze op een rij.

Een multifocale correctie

Aan een multifocale correctie moet iedereen even wennen, omdat de glazen het zicht op alle afstanden verbeteren. Deze periode duurt maximaal 3 weken als je de bril voortdurend draagt. Het kost je ogen namelijk moeite om het verloop tussen sterktes op een juiste manier te registreren. Hoe groter het verschil tussen de sterktes, hoe langer de gewenningsperiode.

Een enkelvoudige correctie (dichtbij of veraf)

Bij een enkelvoudige bril moet je wennen aan het zicht van de afstand waarvoor de bril niet corrigeert. Een bril voor veraf (min-sterkte) verbetert het zicht in de verte, maar verslechtert waarschijnlijk het beeld op korte afstand. Na ongeveer een week neemt deze klacht af.

Een cilindrische correctie (astigmatisme)

Heb je astigmatisme en draag je een bril met een cilindersterkte? Dan zie je waarschijnlijk in eerste instantie een vervormd beeld. Hierdoor is het ineens een stuk lastiger om de trap op of af te lopen. Jouw ogen (en hersenen) kunnen na een tijdje de correctie juist verwerken.

Van contactlenzen naar een bril

Het glas van een bril staat verder van je oog dan een contactlens. Hierdoor kun je verschillen in beeldgroottes waarnemen. Deze klacht komt vooral voor bij hoge sterktes.

Tips om te wennen

Met onderstaande tips wen je zonder moeite aan je nieuwe bril.

Take your time

Neem de tijd om te wennen!

De wenperiode verschilt per persoon en duurt van enkele dagen tot weken. Geef je ogen minimaal 1 en maximaal 3 à 4 weken de tijd.

Blijf de bril dragen

Je versnelt het wenproces door je bril zoveel mogelijk te dragen.

Maar wat als het niet lukt om te wennen?

Als de klachten na 3 à 4 weken niet zijn verdwenen, dan staat het brillenglas waarschijnlijk niet recht voor jouw pupil.

Ga langs bij een Pearle Opticiens in jouw buurt. De opticien herplaatst de glazen en zorgt ervoor dat het middelpunt loodrecht voor jouw pupil komt te staan.

Voor het beste zicht dient het middelpunt van het brillenglas recht voor de pupil te staan. Bij een slecht gecentreerde bril ervaar je een prismatisch effect: het beeld verplaatst waardoor je ogen moeite moeten doen om de beelden op elkaar te houden. Met hoofdpijn tot gevolg.

Waarom een perfecte afstelling cruciaal is voor jouw nieuwe bril

Niet alleen je ogen, maar ook je gezicht moet even wennen aan een bril. Hoewel ze tegenwoordig vederlicht aanvoelen en door de opticien worden gepersonaliseerd, kan je toch enkele klachten ervaren. Wij lichten ze hieronder toe.

Afdrukken op je neus van de neuskussens

Zie rode afdrukken op je neus staan nadat je je bril hebt afgezet? Dan drukken de neuskussens te veel op de huid omdat je bril niet juist is afgesteld.

Tijd om terug te gaan naar de opticien! Hij stelt ze bij of vervangt ze wanneer nodig. Bij Pearle kan je altijd terecht voor onderhoud!

Hoofdpijn door knellende brillenpoten

Knellende brillenpoten die tegen je hoofdhuid drukken, doen pijn én geven aan dat een bril niet goed is afgesteld. Helaas merk je dit enkele uren nadat je je nieuwe bril hebt gedragen (en niet wanneer je in de winkel staat te passen).

Ook dit probleem verhelpt de opticien. Hij kijkt naar de stand van je oren en neus en bestudeert de vorm van je gezicht. Vervolgens buigt hij* de brillenpootjes voorzichtig voor de perfecte fit.

*Let op: het is verleidelijk, maar verbuig de pootjes niet zelf! Als ze breken, dan valt de schade niet onder onze Kwaliteitsgarantie.

Comments are closed.

Navigate