Betere nachtrust dankzij bril met filter tegen blauw licht - Pearle Opticiens Blog
 

Betere nachtrust dankzij bril met filter tegen blauw licht

Blauw licht is een hot item. Je smartphone, beeldscherm, tablet, televisie: allemaal geven ze blauw licht af. En te veel daarvan schijnt niet goed voor je zijn. Je kunt er bijvoorbeeld slaapproblemen van krijgen. Hoe zit dat precies? En hoe beschermt een bril met een blauw licht filter je daartegen?

Via al je schermen kijk je vaak elke dag urenlang naar blauw licht – en de wetenschap heeft steeds meer bewijs dat dit geen goed idee is. Blauw licht is namelijk heel helder en heeft een hoog energieniveau. Als je daar teveel naar kijkt, kan dat branderige, droge ogen en hoofdpijn veroorzaken. En, echt heel vervelend: slaapstoornissen.

Wakker liggen van blauw licht

Lekker nog even Netflixen, op je smartphone bezig zijn of die laatste mailtjes checken voordat je gaat slapen; we doen het bijna allemaal. Maar als je dat vaak doet, kun je er helaas een serieus slaapprobleem door ontwikkelen. Dat komt omdat het blauwe licht via je oogzenuw een seintje naar je melatonineproductie (slaaphormoon) geeft dat je er nog vol tegenaan kunt en voorlopig niet hoeft te gaan slapen.

Heel simpel gezegd werkt het zo: veel licht = wakker blijven, weinig licht = gaan slapen. Dus vooral als je ’s avonds laat nog naar blauw licht kijkt, onderdruk je de aanmaak van melatonine. Je hersenen blijven daardoor veel te actief om lekker te kunnen inslapen.

Dit helpt: een bril met een blauw licht filter

Minderen met al die schermen is dus het beste. Vooral ‘s avonds. Maar als brildrager heb je een voordeel: een bril met een blauw licht filter kan helpen tegen de invloed van blauw licht. Zo’n bril heeft ‘blue coating’. Dat is een dun laagje dat het blauwe licht neutraliseert. Het filter helpt ook om branderige, droge ogen en hoofdpijn te voorkomen. Ook zorgt het voor minder lichtschittering en een scherper contrast. Blue coating is verkrijgbaar in twee kwaliteiten: Bluebasic en Blueflex. Als je als brildrager veel achter een beeldscherm zit, is een computerbril  ook heel fijn. Een computerbril geeft sowieso al veel rust, maar met een blauw licht filter nog meer.

20/20/20 en naar buiten!

Regelmatig wegkijken van je scherm helpt daar ook bij. De 20/20/20 regel is heel handig: kijk iedere 20 minuten, 20 seconden lang in de verte – minstens 6 meter ver (20 feet, het is een Amerikaanse vinding). Of doe je ogen 20 seconden dicht, dat kan ook. Lastig om te onthouden? Er zijn gratis apps die je elke 20 minuten een seintje kunnen geven.

Ook aan te bevelen: sta vaak even op en loop ergens anders heen. Naar buiten is het allerbeste, weg van dat scherm en ontspannen in verte kijken.

laptop, tablet en smartphone liggen op een bureau

Filter – geen blauw licht blokkerende bril

Ook nog even belangrijk: een bril met blauw licht filter blokkeert het blauwe licht niet compleet, maar filtert het licht. Dat moet ook, want in gewoon daglicht zit ook blauw licht, en dat heb je nodig om je fit te voelen. Het blauwe licht van daglicht zit overigens op een andere frequentie dan dat van je beeldscherm. Daardoor heeft een paar uur achter je scherm niet het oppeppende effect van een tijdje buiten in de zon. Nog een reden om in je pauze naar buiten te gaan!

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder