Wat zijn multifocale lenzen en is het iets voor mij? - Pearle Opticiens Blog
 

Wat zijn multifocale lenzen en is het iets voor mij?

Draag je lenzen voor veraf, maar ben je nu ook aan een leesbril toe? Of heb je een multifocale bril en wil je (daarnaast) graag lenzen? Dan zijn multifocale lenzen misschien wel de perfecte kijkoplossing voor jou. Lees verder en ontdek hoe multifocale lenzen werken en of het iets voor jou is.

Met multifocale lenzen zie je veraf, dichtbij én alles daar tussenin. Superhandig dus. Je hebt het comfort van multifocaal zicht, gecombineerd met de voordelen van contactlenzen.

Om te kunnen bepalen of multifocale lenzen iets voor jou zijn, staan wij in dit blogartikel stil bij de volgende onderwerpen:

Hoe werken multifocale lenzen?

De meeste multifocale lenzen werken zo: het centrum van de multifocale lens is het gedeelte waarmee je veraf scherp stelt. Via ‘de middenring’, richting de randen, zie je alles tussen veraf en dichtbij.

Het leesgedeelte zit helemaal rondom de buitenrand van de multifocale lenzen, dus dat zit ook altijd op de goede plek.

Overweeg je de overstap naar (multifocale) lenzen? Kom dan langs voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Onze opticiens staan voor jou klaar.

Je hersenen filteren het scherpste beeld eruit

De lens bedekt je hele iris, daarom kijk je met multifocale lenzen altijd via alle sterktes tegelijkertijd. Daar merk je niets raars van, want je hersenen zorgen ervoor dat je alleen het beeld ziet waar je op wilt focussen. Je brein filtert gewoon het scherpste beeld eruit. Mooi geregeld toch?

Prima korte teksten lezen

Met multifocale lenzen zie je alles in de verte en het ‘tussengebied’ altijd haarscherp. Je kunt er zo’n 80% van de tijd prima mee lezen. Prijskaartjes, korte teksten, even op je tablet, enzovoorts.

Wil je een keer langer lezen, dan vinden sommige mensen het handig om naast hun multifocale lenzen ook even een eenvoudige leesbril op te zetten.

Een voor je dominante oog – een voor je niet-dominante andere oog

Er is nog een andere mogelijkheid. Er bestaan ook multifocale lenzen waarbij het middengedeelte is gereserveerd om mee te lezen. Richting de randen kijk je daarmee verder weg.

Als je deze lens in je dominante oog draagt, zie je daarmee veraf heel scherp. Het andere type lens draag je in je niet-dominante oog; daarmee kun je goed dichtbij zien. Je brein went hier snel aan en pikt gewoon weer het scherpte beeld eruit.

Met daglenzen kun je heel voordelig ontdekken of je deze combi fijner vindt.

Verschillende soorten multifocale lenzen

Harde (vormvaste) multifocale lenzen maken we speciaal voor jou op maat. Pas na een jaar tot anderhalf jaar heb je weer nieuwe multifocale lenzen nodig. Duurzame keuze, dus.

Ga je liever voor het gemak en de hygiëne van multifocale daglenzen zijn? Of wil je multifocale maandlenzen? Dat kan, want deze zachte lenzen hebben we in alle veelvoorkomende sterktes.

Handig om te weten – 4 tips

Denk je dat multifocale lenzen iets voor jou is? Wij hebben vier handige tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Draag je al enkelvoudige lenzen? Alleen wennen aan multifocaal!

Als je al lenzen draagt, dan hoef je alleen aan het multifocale gedeelte te wennen. Je kunt dan in het begin wat wazig zien. Dat komt omdat je ogen dan weer veraf, dan weer dichtbij scherp stellen.

Je brein moet even leren omgaan met dat snelle schakelen. De een went daar sneller aan dan de ander, maar meestal heb je daar maar een paar dagen voor nodig. Bij lenzen gaat het sneller dan bij een multifocale bril.

<< Meer weten over wennen aan een multifocale bril? Lees het hier! >>

2. Je eerste keer lenzen? Start met zachte lenzen

Is dit de eerste keer dat je lenzen gaat dragen? Neem dan de tijd om zowel aan de lenzen zelf als aan het ‘multifocale’ te wennen. We adviseren je te beginnen met zachte multifocale lenzen. Die hoeven niet op maat gemaakt en kun je dus voordelig uitproberen.

3. Geen zonnebril op sterkte meer nodig

Extra bonus: met multifocale lenzen heb je geen zonnebril op sterkte meer nodig, dus je kunt een hele verzameling aanleggen. Voor elke outfit de perfect bijpassende zonnebril!

Ook fijn: met multifocale lenzen kun je zelfs dingen hoog boven je hoofd lezen. Bijvoorbeeld een reclamebord. Dat gaat wat lastiger met een multifocale bril, want daar zit het leesgedeelte onderin.

4. Altijd omruilgarantie

Samen met je opticien kun je bekijken of lenzen iets voor jou zijn. En of je dan zachte of harde lenzen kiest.

Heel soms kun je echt niet aan (multifocale) lenzen wennen. Geen probleem, dan maak je gewoon gebruik van onze omruilgarantie. Maar waarschijnlijk is dat helemaal niet nodig!

Comments are closed.

Navigate