Vermoeide ogen op kantoor? Zo los je het op! - Pearle Opticiens Blog
 

Vermoeide ogen op kantoor? Zo los je het op!

Iedereen die veel en langdurig op kantoor met een beeldscherm werkt of veel en langdurig leest, herkent het waarschijnlijk wel. Vermoeide ogen. Vaak te herkennen aan rode ogen of juist tranende ogen, hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Dit komt doordat je jouw ogen lang en intensief gebruikt, vaak samen met een ‘slechte’ zithouding.

Het hebben van vermoeide ogen is geen ernstige aandoening. Toch kan het je een erg onrustig en onprettig gevoel geven. Veel klachten bij vermoeide ogen zijn uiteenlopend en kunnen ook op andere problemen duiden. Wat kun je doen om vermoeide ogen op kantoor tegen te gaan?

Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op die vraag, staan we in dit blogartikel stil bij de volgende onderwerpen:

 • Symptomen vermoeide ogen op kantoor
 • Vermoeide ogen verminderen
 • Computerbril of blauw filter bril

Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Een blauw filter bril kan de oplossing zijn (met of zonder sterkte)! Maak een afspraak bij de winkel bij jou in de buurt.

Symptomen vermoeide ogen op kantoor

Zit je veel op kantoor en werk je veel met een beeldscherm, maar twijfel je of jouw klachten overeenkomen met vermoeide ogen? De symptomen van vermoeide ogen kunnen heel verschillend zijn, maar we hebben een aantal mogelijke symptomen op een rij gezet.

 • Wazig zien;
 • Problemen met aanpassen tussen ver en dichtbij zien;
 • Pijn in of rond de ogen;
 • Brandend gevoel;
 • Tranende ogen;
 • Droge ogen;
 • Gevoeligheid voor licht;
 • Dubbelzien;
 • Pijnlijke nek;
 • Hoofdpijn.

Vermoeide ogen verminderen

Last hebben van vermoeide ogen op kantoor is lastig. Het kan je concentratie aanzienlijk verminderen, wat ten koste gaat van je prestaties. Met de volgende vijf tips verminder jij je vermoeide ogen aanzienlijk:

Ontspan en rust

Gun je ogen regelmatig wat ontspanning en rust. Niet alleen buiten werktijd, maar ook als je op kantoor bent. Loop regelmatig weg van je beeldscherm om bijvoorbeeld een kopje koffie of thee te halen of een praatje te maken met collega’s. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar even weg bent bij je beeldscherm. Daar hoort uiteraard ook je mobiele telefoon bij. Een groot pluspunt: Je leert je collega’s beter kennen en ontdekt wat hen bezighoudt in het dagelijks leven.

Knipperen

Een zeer simpele, maar effectieve manier om je vermoeide ogen te verminderen is door te knipperen. Wist je dat je automatisch minder gaat knipperen wanneer je achter een beeldscherm werkt? Knipperen beschermt je ogen tegen uitdroging en vuil. Dit betekent niet direct dat je als een gek moet gaan knipperen met je ogen, maar probeer er wel op te letten dat je nét iets vaker knippert dan normaal. Uiteindelijk zal je dit automatisch gaan doen en hoef je er dus niet meer extreem bewust van te zijn.

Beweging

We hebben het hierbij niet over lichaamsbeweging, maar over oogyoga. Ogen kijken graag naar nieuwe beelden en kleuren. Wanneer je lang naar je scherm kijkt, zal er weinig afwisseling te zien zijn. Het is dus goed om af en toe op te kijken van je beeldscherm en bijvoorbeeld even naar buiten te kijken.

Houding veranderen

Speel af en toe met de hoogte van je beeldscherm. Door deze wat lager te zetten moet je naar beneden kijken. Hierdoor sluit je je ooglid wat meer dan wanneer je recht vooruit kijkt. Het oog oppervlakte wat nu kan uitdrogen is nu minder groot. Let wel op dat je bij je nieuwe houding ook rekening houdt met de rest van je lichaam. De houding moet namelijk ook aangenaam zijn voor je nek, schouders en rug.

Vitamine A

Vitamine A is ontzettend belangrijk voor gezonde ogen. Een tekort aan vitamine A kan zelfs voor nachtblindheid zorgen. Dit betekent dat je dus veel spinazie moet eten! Kom je toch tekort? Dan kun je dit aanvullen met speciale voeding supplementen.

Computerbril of blauw filter bril

Mochten de bovenstaande tips niet helpen? Dan kun je ook een computerbril of blauw filter bril aanschaffen.

Computerbril: Werk je meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm? Dan is een computerbril wat voor jou. De bril is op sterkte te verkrijgen en kan verlichting bieden. Hij is geoptimaliseerd voor de afstand van jouw ogen tot de computer en alles wat daartussen zit.

Blauw filter bril: Een blauw filter bril zorgt ervoor dat je rustiger naar beeldschermen kan kijken. Deze bril filtert het blauwe licht van bijvoorbeeld lampen en elektrische apparaten. De bril neutraliseert dit blauwe licht, beschermt jouw ogen en herstelt de natuurlijke balans.

Nieuw bij Pearle: een blauwlicht filter bril zonder sterkte, verkrijgbaar voor 39 euro.

* Wetenschappelijke onderzoeken tonen niet aan dat blauw licht van beeldschermen schadelijk is voor de ogen. Ondanks dat het niet wetenschappelijk onderbouwd is, ervaren klanten die een blauw licht filter bril gebruiken wel positieve effecten.

Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Een blauwfilterbril kan de oplossing zijn! Maak een afspraak bij de winkel bij jou in de buurt.

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder