Wennen aan een nieuwe bril? Tips en tricks! - Pearle Opticiens Blog
 

Wennen aan een nieuwe bril? Tips en tricks!

Een nieuwe bril is niet altijd vrij van klachten. Jouw ogen moeten immers even wennen aan de nieuwe manier van kijken. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld hoofdpijn of ben je een tijdje misselijk of duizelig. Maar hoe lang duurt deze gewenningsperiode, kun je er iets aan doen en wat moet je doen als de klachten blijven aanhouden?

Na een uitgebreide oogmeting weet de opticien welke sterkte jij nodig hebt voor perfect zicht. Jij kiest een mooi montuur en de opticien slijpt de brillenglazen op sterkte. Na een weekje ligt jouw nieuwe bril voor je klaar.

Maar zodra je je bril hebt opgehaald en voor het eerst écht gebruikt, word je misschien even misselijk. Of krijg je na een tijdje gigantische hoofdpijn. Is dat erg en hoe zit dat eigenlijk?

In deze blog beantwoorden wij de volgende vragen:

Zijn jouw ogen na 3 à 4 weken nog steeds niet gewend aan je nieuwe bril? Kom dan langs bij een Pearle bij jou in de buurt. Onze opticiens controleren graag jouw nieuwe bril!

Vrouw bij oogmeting van een opticien

Hoe lang moet je wennen aan een nieuwe bril?

Draag je een nieuwe bril? Dan hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Deze gewenningsperiode duurt vaak enkele dagen tot drie weken, afhankelijk van jouw ogen en de situatie.

Wennen aan een enkelvoudige bril (dichtbij of veraf)

Bij een enkelvoudige bril moet je wennen aan het zicht van de afstand waarvoor de bril niet corrigeert. Een bril voor veraf (min-sterkte) verbetert het zicht in de verte, maar verslechtert waarschijnlijk het beeld op korte afstand. Na ongeveer een week neemt deze klacht af en zie je op alle afstanden weer scherp.

Wennen aan een multifocale bril (varifocus)

Aan een multifocale bril moet iedereen even wennen, omdat de glazen het zicht op alle afstanden verbeteren. Het kost je ogen moeite om het verloop tussen sterktes op een juiste manier te registreren. Deze periode duurt maximaal drie weken als je de bril voortdurend draagt. Hoe groter het verschil tussen de sterktes, hoe langer de gewenningsperiode.

Wennen aan een bril met cilinder (voor astigmatisme)

Heb je astigmatisme en draag je een bril met een cilindersterkte? Dan zie je waarschijnlijk in eerste instantie een vervormd beeld. Hierdoor is het ineens een stuk lastiger om de trap op of af te lopen. Jouw ogen (en hersenen) kunnen na een tijdje de correctie juist verwerken. Na één tot drie weken zijn je ogen gewend aan je bril met cilindersterkte.

Wennen aan je eerste bril

Draag je voor het eerst een bril? Dan duurt het een tijdje voordat het visueel centrum in je hersenen gewend is aan de nieuwe situatie. Vaak duurt dit niet langer dan drie weken. Ben je overgestapt op een ander glastype of draag je sinds kort een andere sterkte? Ook dan moeten je ogen vaak even wennen.

Wennen aan de overstap van contactlenzen naar een bril

Het glas van een bril staat verder van je oog dan een contactlens. Hierdoor zie je soms verschillen in beeldgroottes. Deze klacht komt vooral voor bij hoge sterktes, maar kan ook bij lagere sterktes ontstaan. Wanneer je overstapt van lenzen naar een bril, moeten je ogen een tijdje aan de nieuwe situatie wennen. Probeer tijdens deze gewenningsperiode niet tussendoor je lenzen te dragen. Dit zorgt er namelijk voor dat je ogen telkens weer moeten wennen en vertraagt het gewenningsproces.

Tip: de sterkte van je bril is vaak anders dan de sterkte van je lenzen. Stap jij over van contactlenzen naar een bril of andersom? Kom dan altijd langs voor een nieuwe oogmeting. Zo weet je zeker dat je straks een bril of lenzen met de juiste sterkte draagt. Ben je benieuwd of een bril of lenzen beter bij jou past? Doe dan de quiz. 

Waarom moet je wennen aan een nieuwe bril?

Als je zicht verslechtert, moeten jouw ogen meer moeite doen om te accommoderen (het beeld scherpstellen). Ze werken hard om jou van het beste beeld te voorzien. Een bril corrigeert deze verslechtering, waardoor jouw ogen ineens minder hard hoeven te werken. Een wereld van verschil én tevens een situatie waaraan zij even moeten wennen.

Wat te doen bij klachten als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid?

Draag je voor het eerst een bril, heb je gekozen voor andere glazen of is de sterkte van de oogcorrectie gewijzigd? Dan hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe kijkoplossing. Dit veroorzaakt soms hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid. Het zicht kan zelfs tijdelijk verslechteren. Gelukkig nemen deze klachten na enkele dagen (of weken) af. Heb je na drie weken nog steeds last van klachten? Of heb je het gevoel dat je nieuwe bril niet de juiste sterkte heeft? Maak dan een afspraak bij de opticien.

3 tips om te wennen aan een nieuwe bril

Veroorzaakt jouw nieuwe bril klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid? Met deze tips kun je het gewenningsproces versnellen:

  • Tip 1: draag je nieuwe bril zoveel mogelijk. Op deze manier zijn je ogen zo snel mogelijk aan je nieuwe bril gewend.
  • Tip 2: wissel niet af met je oude bril of lenzen. Wanneer je dit wel doet, moeten je ogen telkens wennen aan de nieuwe situatie. Dit vertraagt het gewenningsproces.
  • Tip 3: neem de tijd. De gewenningsperiode verschilt per persoon en duurt enkele dagen tot weken. Geef je ogen daarom minimaal één en maximaal drie à vier weken de tijd.

Wat te doen als je niet kunt wennen aan je nieuwe bril?

Heb je na drie tot vier weken nog steeds last van klachten? Dan kunnen er een paar dingen aan de hand zijn:

1. Het brillenglas staat niet recht voor je pupil

Voor het beste zicht staat het middelpunt van het brillenglas recht voor de pupil. Bij een slecht gecentreerde bril ervaar je een prismatisch effect: het beeld verplaatst, waardoor je ogen moeite moeten doen om de beelden op elkaar te houden. Dit kan hoofdpijn veroorzaken.

Ga langs bij een Pearle Opticiens in jouw buurt. De opticien herplaatst dan de glazen en zorgt ervoor dat het middelpunt loodrecht voor jouw pupil komt te staan. Daarna ben je hopelijk snel van je klachten af.

2. Je draagt een bril met de verkeerde sterkte

Heb je last vermoeide ogen? Dan draag je misschien een bril met de verkeerde sterkte. Naast vermoeide ogen zorgt dit voor dubbel zicht, hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Ook kun je last krijgen van branderige of jeukende ogen. 

Laat je ogen altijd opnieuw opmeten voordat je een nieuwe bril aanschaft. Zo voorkom je dat je een bril met de verkeerde sterkte draagt. Dit geldt ook wanneer je overstapt van lenzen naar een bril. Heb je een oogmeting gedaan? Dan is er misschien sprake van overcorrectie. Een overcorrectie kan gemeten worden bij bijziendheid, verziendheid en astigmatisme en kan hoofdpijn veroorzaken.

Maak een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Wij helpen je graag verder.

3. Je bril is niet goed afgesteld

Niet alleen je ogen, maar ook je gezicht moet even wennen aan een bril. Hoewel ze tegenwoordig vederlicht aanvoelen en door de opticien worden gepersonaliseerd, kun je toch enkele klachten ervaren. Wij lichten ze hieronder toe.

Afdrukken op je neus van de neuskussens

Zie je rode afdrukken op je neus staan nadat je je bril hebt afgezet? Dan drukken de neuskussens te veel op de huid omdat je bril niet juist is afgesteld. Je bril zit in dat geval te strak. Tijd om terug te gaan naar de opticien! Hij stelt ze bij of vervangt ze wanneer nodig. Bij Pearle kun je altijd terecht voor onderhoud!

Hoofdpijn door knellende brillenpoten

Knellende brillenpoten die tegen je hoofdhuid drukken, doen pijn én geven aan dat een bril niet goed is afgesteld. Helaas merk je dit enkele uren nadat je je nieuwe bril hebt gedragen (en niet wanneer je in de winkel staat te passen).

Ook dit probleem verhelpt de opticien. Hij kijkt naar de stand van je oren en neus en bestudeert de vorm van je gezicht. Vervolgens buigt hij de brillenpootjes voorzichtig voor de perfecte fit.

Let op: probeer je bril niet zelf af te stellen. Breekt er dan bijvoorbeeld een pootje af, dan valt dit niet onder onze Kwaliteitsgarantie. Laat je bril daarom altijd afstellen door een specialist. 

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder