Zo voorkom je droge ogen achter de computer - Pearle Opticiens Blog
 

Zo voorkom je droge ogen achter de computer

Zit jij regelmatig lang achter de computer? Dan kan dit voor klachten zorgen zoals pijn in je rug, nek of armen. Maar ook je ogen hebben hieronder te lijden. Deze worden bij beeldschermwerk sneller droog dan anders. Hierdoor zie je wazig, krijg je een branderig gevoel en misschien zelfs hoofdpijn. Wat kun je doen om droge ogen achter de computer te voorkomen? Een aantal bruikbare tips.

Een mens is niet gemaakt om meer dan een paar uur per dag naar een beeldscherm te kijken. De beste oplossing is dus eenvoudig: minder computeren. Helaas is dit is niet voor iedereen haalbaar, bijvoorbeeld wanneer je een kantoorbaan hebt waarbij je veel achter het scherm zit. Gelukkig zijn er ook andere dingen die je kunt doen om droge ogen te voorkomen:

1 Knipper regelmatig

Wanneer je naar een beeldscherm kijkt, knipperen je ogen vier keer minder per minuut dan normaal. Knipperen houdt je ogen vochtig en minder knipperen zorgt er dus voor dat je ogen droger worden. Herinner jezelf er dus aan om achter de computer vaker met je ogen te knipperen.

2 Zorg voor genoeg licht

Voldoende licht is belangrijk. Ga daarom af en toe naar buiten en zorg voor goede verlichting op en boven je bureau.

3 Geef je ogen rust

Daarnaast hebben je ogen ook voldoende rust nodig. Dit krijgen ze alleen wanneer het donker is. Zorg er daarom thuis voor dat je goede gordijnen hebt, zodat je slaapt in het pikkedonker.

4 Drink voldoende water

Je ogen en lichaam bestaan voor een groot deel uit water. Door op een dag minstens acht glazen te drinken, houd je je vochtbalans op peil.

5 Zorg voor een stofvrije omgeving

Rook, stof, een blazende verwarming of airco zorgen voor een droge lucht. Dit maakt je ogen nóg droger. Zet daarom luchtbevochtigers neer en zorg dat het kantoor schoon is.

6 Beperk beeldscherm-uren

Als je voor je werk al veel achter de computer zit, kijk dan in je vrije tijd zo min mogelijk naar een beeldscherm. Denk hierbij aan een laptop, je mobiele telefoon, een iPad en de televisie.

7 Beweeg voldoende

Bewegen is goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je ogen. Als ogen naar een beeldscherm staren, staan ze telkens in dezelfde stand. Hierdoor beginnen ze ongemerkt te trillen. Maar wanneer je sport, bewegen je ogen telkens van dichtbij naar veraf en vice versa. Deze afwisseling is erg goed voor ogen.

Doe je dit al en heb je nog steeds droge ogen? Gebruik dan oogdruppels, of kom langs bij ons in de winkel en vraag een medewerker om advies. We helpen je graag verder.

Comments are closed.

Navigate