Mondmasker en bril: 5 tips om aangedampte glazen te voorkomen - Pearle Opticiens Blog
 

Mondmasker en bril: 5 tips om aangedampte glazen te voorkomen

We moeten weer op meer plekken een mondmasker dragen, bijvoorbeeld in de winkel. Iedereen die een bril draagt, weet dat een mondmasker en een bril niet goed samengaan. Daarom geven we je 5 tips om aangedampte brillenglazen te voorkomen als je een mondmasker draagt. Lees je mee?

Bij Pearle hebben we de oplossing! Ga langs bij een Pearle opticien in je buurt voor speciale anti-fog doekjes (€ 8,95) of -spray (€6,95) en hou zo je brillenglazen mistvrij. Wat een verademing!

Vind de Pearle winkel in je buurt

Waarom dampen brillenglazen aan als je een mondmasker draagt?

Als je een mondmasker draagt en je ademt uit, dan ontsnapt de lucht vooral via de bovenkant van het masker. Deze warme lucht komt vervolgens in contact met je koude brillenglazen, waardoor ze aandampen. Het is vergelijkbaar met ‘s winters van buiten naar binnen gaan: ook dan dampen je glazen aan, omdat je glazen koud zijn en de lucht binnen juist warm. 

Warme lucht die via de bovenkant van je mondmasker ontsnapt, zorgt er bovendien voor dat de neuspads van je bril vochtig worden, waardoor je bril niet goed blijft zitten. Ook dat is erg hinderlijk. 

Tips om aangedampte brillenglazen te voorkomen 

Met deze tips voorkom je dat je de hele tijd met een aangedampte bril rondloopt. 

Tip 1: zorg ervoor dat je mondmasker goed aansluit op je gezicht

Hoe beter het mondmasker aansluit op je gezicht, hoe minder lucht er via de bovenkant van het masker kan ontsnappen. Je kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat je mondmasker goed aansluit op je gezicht. Zo hebben veel mondmaskers een buigbare, metalen strip ter hoogte van je neus die je stevig kunt aandrukken. Ook zijn er mondmaskers waarvan je de touwtjes kunt verstellen. Als dit niet mogelijk is, dan helpt het om de touwtjes te kruisen ter hoogte van de oren. Zo zit het masker een stuk strakker. 

Tip 2: draag je mondkapje iets hoger op je neus

Zet je bril juist wat lager op je neus, zodat je bril rust op het mondmasker. Op die manier sluit het masker goed aan en kan er bijna geen lucht via de bovenkant ontsnappen. Zorg er wel voor dat het mondmasker ook je kin bedekt. Let op: draag je een multifocale bril? Door je bril lager op je neus te dragen, verschuift het focale punt. Dit kan ervoor zorgen dat je niet goed meer door je bril kunt zien. 

Tip 3: leg een zakdoekje tussen je neus en je mondmasker

Een papieren zakdoekje tussen je neus en het mondmasker neemt het vocht van je adem op, waardoor je glazen minder snel aandampen. Klem het zakdoekje vast met de neusbrug van je bril, zodat het goed blijft zitten. 

Tip 4: gebruik anti-condens spray of doekjes

Anti-condens spray zorgt ervoor dat je brillenglazen niet meer aandampen. Zo gebruik je het:

  1. Maak eerst je bril schoon en droog ‘m goed af. Hier lees je hoe je je bril schoonmaakt. 
  2. Breng een klein beetje anti-condens spray aan op de binnen- én buitenkant van je brillenglazen.
  3. Wrijf de brillenglazen aan beide kanten in met een vochtige, katoenen doek tot de glazen weer glanzen. Let op: gebruik geen microvezel doek, want dit zorgt ervoor dat de anti-condens spray niet goed werkt.

Er bestaan ook anti-condens doekjes. Handig voor onderweg! Jouw Pearle opticien kan brilspray met anti-aandampende werking (€ 6,95) of anti-fogdoekjes (€ 8,95) voor jou bestellen.

Tip 5: gebruik afwasmiddel als alternatief voor anti-condens spray

Heb je geen anti-condens spray in huis? Gebruik dan een klein beetje afwasmiddel. Eén druppel per glas is al voldoende. Smeer de binnen- én buitenkant van je glazen in en maak ze vervolgens schoon met een brillendoekje. Je kunt je bril ook even in een sopje van warm water en afwasmiddel dopen. Let erop dat het water niet te heet is, want daar kan je bril niet goed tegen. 

Contactlenzen als alternatief

Lukt het niet om aangedampte glazen te voorkomen als je een mondmasker draagt? Je bril afwisselen met contactlenzen of volledig overstappen naar contactlenzen is ook een optie. Kies in het eerste geval voor daglenzen. Omdat je daglenzen maar één dag draagt en daarna weggooit, kun je ze eenvoudig afwisselen met een bril.

Succes ermee! Zorg goed voor jezelf, en voor elkaar.

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder