Waarom een smartphone slecht kan zijn voor je ogen - Pearle Opticiens Blog
 

Waarom een smartphone slecht kan zijn voor je ogen

Waarom kan het gebruik van een smartphone slecht zijn voor je ogen? Nou, ongemerkt breng je heel wat uren door met je smartphone: appen, mailen, spelletjes spelen, video’s kijken… Allemaal erg vermakelijk, maar ook niet goed voor je gezondheid: denk aan je houding en je nachtrust. Uit onderzoek blijkt nu dat het gebruik van een smartphone ook schadelijk kan zijn voor je ogen.

Weinig knipperen

Wij knipperen minder met onze ogen wanneer we onze smartphone gebruiken, blijkt uit Brits onderzoek. Mensen die naar een beeldscherm kijken, knipperen namelijk vier keer minder per minuut met hun ogen dan normaal. Knipperen houdt je ogen vochtig en minder knipperen zorgt er dus voor dat je ogen droger en geïrriteerd worden.

Ben je benieuwd geworden naar de gezondheid van jouw ogen? Kom langs bij een Pearle Opticiens. Wij kijken niet alleen naar een mogelijke oogafwijking, maar ook naar de gezondheid!

Te veel en te dichtbij

Ook blijkt dat het voor je ogen erg inspannend is wanneer ze heel dichtbij op een beeldscherm moeten kijken. En omdat de letters en beelden op een smartphone vaak een stuk kleiner zijn dan op de computer, hebben we de neiging om onze telefoon op slechts 20 centimeter van onze ogen te houden. Te veel kijken naar het blauwe licht dat uit je scherm komt, kan volgens de onderzoekers ook schade veroorzaken aan je netvlies. Dit kan leiden tot oogaandoeningen en zelfs blindheid.

Tips om de schade te beperken

Gelukkig gelden deze gevaren niet bij ‘gewoon’ gebruik. Een leven zonder smartphone is daarom niet nodig. Natuurlijk is het wel goed om eventuele schade aan je ogen te beperken.

5 slimme tips

1. Gebruik je smartphone niet te lang achter elkaar. Het beste is om niet langer dan twintig minuten onafgebroken naar een scherm te kijken (dit geldt ook voor een computer, laptop en tablet).

2. Kijk niet van te dichtbij naar je scherm. Houd je smartphone minimaal veertig centimeter van je gezicht.

3. Verplaats je blik af en toe. Kijk bijvoorbeeld regelmatig naar iets dat ver weg staat als je met je telefoon bezig bent. Dit geeft je ogen wat rust.

4. Als je naar een scherm kijkt, knipper je dus minder met je ogen. Knipper daarom bewust wat vaker met je ogen.

5. Zorg voor genoeg licht om je heen. In een te donkere ruimte hebben je ogen nog meer last van het blauwe licht uit je telefoon, dan in een ruimte die goed verlicht is.

Heb je bij het gebruik van je smartphone vaak last van vermoeide of geïrriteerde ogen? Lees dan eens dit artikel om te zien wat je eraan kunt doen. Of maak alvast een afspraak voor een gratis oogmeting.

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder