De juiste bril kiezen? Met deze vuistregels kies je een montuur waar je blij van wordt
 

De juiste bril kiezen? Met deze vuistregels kies je een montuur waar je blij van wordt

Een juiste bril kiezen is geen eenvoudig karwei. Zo moet het montuur lekker zitten, de juiste accenten leggen én bij jouw stijl passen. Daarnaast is het uiteraard van belang dat je weer superscherp ziet met de juiste brilglazen. Kortom, het is een hele opgave! Maar met deze vuistregels lukt het jou om een bril uit te kiezen waar je blij van wordt!

Er is een reden waarom wij onze brillen op sterkte niet online verkopen… Wij geloven namelijk dat je pas het allerbeste zicht ervaart als de bril perfect op jou is afgestemd. En dat perfect afstemmen is het vakwerk van onze opticiens!

Maar online kun je wél alvast het een en ander voorbereiden. Bijvoorbeeld door dit artikel te lezen waarin wij uitleggen hoe je de juiste bril kiest aan de hand van de volgende vuistregels:

  1. Hou rekening met jouw gezichtsvorm
  2. Bepaal welke kleuren het best bij je staan
  3. Ontdek de brillentrends van het seizoen
  4. Maar kies wel een bril die past bij jouw persoonlijkheid
  5. Breng de momenten in kaart waarop je de bril wil dragen

Je kunt ook alvast een vrijblijvende afspraak maken met een Pearle Opticiens bij jou in de buurt. Samen met de opticien bepaal je welke bril het best bij je past.

1. Hou rekening met jouw gezichtsvorm

De bril van jouw vriend(in) staat jou waarschijnlijk minder mooi dan hem/haar. Dat heeft vooral te maken met de vorm van je gezicht. Je moet namelijk een bril kiezen die past bij je gezichtsvorm.

Maar hoe zit dat eigenlijk?

De vorm van het montuur versterkt óf verzacht de lijnen van je gezicht. Zo staat een rechthoekige of vierkante bril mooier bij een rond gezicht dan bij een hoekig gezicht. Dit komt doordat het hoekige model van de bril de ronde lijnen van je gezicht verlengt en versmalt. Heb je een hoekig gezicht? Dan is juist een ovaal montuur of vlinderbril een goede keuze. Deze breken de lijnen in je gezicht en verzachten het gelaat.

Lange en smalle gezichten zijn gebaat bij een rond of vierkant montuur, omdat deze de lengte van je gezicht breekt. Mensen met een ovaal gezicht hebben het iets makkelijker: zij kunnen vrijwel alle brillen dragen.

Je wenkbrauwen

Ook de vorm van jouw wenkbrauwen speelt een rol in de keuze van de juiste bril. Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je wenkbrauwen (deels) boven het montuur uitsteken als je iemand recht aankijkt.
  • Hou je van een opvallende bril? Dan trek je de aandacht sneller naar je ogen én wenkbrauwen. Verzorg je wenkbrauwen goed en vul ze indien nodig aan met een wenkbrauwpotlood.

Je kapsel

We zijn er nog niet… want wat dacht je van je kapsel?

Mensen met kort haar hebben geluk, want bij korte kapsels komen monturen vrijwel altijd goed uit. Heb je lang haar met veel volume? Overweeg dan een smal montuur voor balans. Bij lang, sluik haar is een (middel)kleine bril een goede optie. Verkies je toch een oversized bril? Dan raden we aan om je haren in laagjes te knippen. Op die manier voorkom je een eentonig geheel. En heb je een pony? Voorkom dat deze net op je bril valt, maar knip deze tot boven het montuur.

2. Bepaal welke kleuren het best bij je staan

Het maakt niet uit of je een lichte of donkere huid hebt… Het is de ondertoon van je huid die een belangrijke factor speelt in de keuze van de juiste kleur voor je bril. Zo is een koele ondertoon geschikt voor een bril met koude kleuren. Heb je een warme ondertoon? Overweeg dan een bril met warme kleuren.

De kleur van je haar

Waar mensen met blond haar blij worden van pasteltinten en kleuren als antraciet, zilver en transparant, zijn mensen met bruin haar gebaat bij kleuren als goud, dieprood, mahonie en zwart. Heb je rode lokken? Dan ben je een geluksvogel want dan zijn alle kleuren met warme ondertonen een goede keuze! Dames en heren met zwarte lokken kunnen alle kanten op: ga voor een stoere, felle kleur of kies voor een edgy look met een metalen montuur.

De kleur van je ogen

Als je geen opvallende bril wil dragen, ga dan voor een bril die ongeveer dezelfde kleur heeft als je ogen. Mag het montuur opvallen? Ga dan voor een kleur die contrasteert met jouw oogkleur.

3. Ontdek de brillentrends van het seizoen

Vrouw met hippe bril naar de laatste trends

Elk seizoen heeft modetrends en dat geldt ook voor brillen! Verdiep je daarom in de laatste brillentrends van het seizoen.

Zo zijn vlinderbrillen altijd een goede keuze, net zoals monturen in een pastel-tint. Maar je kunt ook gaan voor een vintage uitstraling met een stoere, metalen pilotenbril. Of wat dacht je van de minimalistische stijl: de simplistische monturen zijn geschikt voor elke look en alledag want less is more!

4. Maar kies wel een bril die past bij jouw persoonlijkheid

Leuk, die brillentrends… Maar het is natuurlijk ook van groot belang dat je stilstaat bij jouw persoonlijke stijl.

Grof genomen zijn er 3 verschillende types op basis van persoonlijke stijl:

Comfort en natuurlijk

Vind je comfort belangrijk en draag je het liefst een bril die lekker zit? Dan vind je waarschijnlijk een natuurlijke look het fijnst. Een bril is meer functioneel dan een accessoire.

Klassiek, maar trendy

Als je een klassieke stijl verkiest en tóch graag met de mode meeloopt, dan zijn hoogwaardige monturen waarschijnlijk jouw eerste keus. De bril vormt een onderdeel van jouw outfit en sluit hier feilloos op aan.

Bril als accessoire

En dan zijn er mensen die een bril niet alleen dragen voor een oogcorrectie, maar óók voor de look! De bril vervult tevens de functie als accessoire. Ze mogen opvallen en passen binnen de laatste brillentrends.

5. Breng de momenten in kaart waarop je de bril wil dragen

Heb je dagelijks een bril nodig voor scherp zicht? Dan lijkt de keuze vrij makkelijk! Je zet je bril op als je opstaat en doet ‘m pas weer af als je gaat slapen… Maar soms schiet deze dagelijkse bril tekort.

Bijvoorbeeld wanneer je autorijdt en tijdens het rijden wordt verblind door laagstaande zon. Of als je op het werk vaak met de computer werkt en je regelmatig prikkelende en/of vermoeide ogen ervaart. Het kan ook zijn dat je alleen een bril nodig hebt voor het lezen. Of voor ’s nachts, omdat je in het donker niet goed ziet.

Daarom is het verstandig om jouw ogen te laten meten door een opticien. Hij vraagt naar jouw wensen/behoeften, voert een deskundige oogmeting uit en geeft persoonlijk advies op basis van jouw antwoorden én de resultaten. Een oogmeting is nodig voor zowel een bril als voor lenzen.

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder