Meer buitenspelen, minder bijziende kinderen! - Pearle Opticiens Blog
 

Meer buitenspelen, minder bijziende kinderen!

Veel kinderen spelen tijdens de zomer maar weinig buiten. Ze zijn liever bezig met hun smartphone, tablet, spelcomputer of tv. Maar wist je dat door al dat turen op korte afstand steeds meer kinderen bijziend worden? Buitenspelen kan dat helpen voorkomen! Hoe? Lees verder!

Elke dag buitenspelen is voor veel kinderen allang niet meer vanzelfsprekend.Uit recent onderzoek in Nederland, blijkt dat dertig procent van de kinderen maar een keer per week of zelfs helemaal nooit buiten speelt. Dat was vijf jaar geleden nog twintig procent, dus die ontwikkeling gaat snel.

Veel te snel. Want weinig buitenspelen is niet goed voor allerlei ontwikkelingsniveaus van kinderen, en zeker ook niet voor hun ogen. Steeds meer kinderen zijn bijziend omdat ze hun ogen niet vaak genoeg in de verte scherp stellen. En dat doe je wel als je buiten speelt.

Steeds meer kinderen bijziend

De boosdoeners zijn vooral al die beeldschermen. Kinderen brengen steeds meer tijd door op hun smartphone/tablet/spelcomputer/TV. Dit veroorzaakt een enorme stijging in het aantal (jonge) kinderen dat bijziend wordt. Het vaak urenlange op dichtbij scherp stellen zorgt ervoor dat de oogbol – die normaal rond is – een steeds ovaler vorm krijgt. Op een gegeven moment blijven je ogen dan permanent in deze ‘focus-op-dichtbij-stand’ staan. Je kan dan niet meer goed scherp stellen op afstand – en dat is onomkeerbaar.

Bijziendheid voorkomen

Over bijziendheid valt niet heen te groeien, eenmaal bijziend zal je kind altijd een bril of lenzen in minsterkte nodig hebben. Voorkomen is dus heel belangrijk. Gelukkig kan dat meestal. Alleen als de bijziendheid erfelijk is, kan je het niet voorkomen – maar wel zoveel mogelijk binnen de perken houden.

Heeft je kind toch een bril nodig? Lees hier meer over ons ruim assortiment kinderbrillen >>>

Veel meer buitenspelen!

Buitenspelen is de allerbeste oplossing. Want als je buiten speelt, stel je telkens scherp op een andere afstand. Dan weer dichtbij, dan weer in de verte. Dat traint kinderogen optimaal. Minstens twee uur per dag buitenspelen, is dan ook het advies in de strijd tegen bijziendheid bij kinderen. Weer of geen weer!

Tip: spreek af dat je kind eerst gaat buitenspelen uit school en pas vanaf een bepaald tijdstip op de smartphone/tablet/spelcomputer/TV. Je zult zien dat ze dan veel langer buiten spelen – want dat wat kinderen het eerste doen als ze uit school komen, doen ze vaak het langst. En ga zelf ook af en toe eens met je kids mee naar buiten. Ook heel goed voor jouw ogen.

Onderzoek naar buiten spelen

Nog een paar interessante conclusies uit het Nederlandse ‘Buitenspelen onderzoek 2018’:

  • Nog maar 10% van de kinderen speelt meer buiten dan binnen. In de generatie van hun ouders was dat 65% en in die van hun opa’s en oma’s bijna 70%.
  • Een op de drie kinderen zegt eigenlijk wel vaker buiten te willen spelen. Een belangrijke reden waarom ze dat niet doen is dat ze speelplekken te saai vinden. En een op de zeven kinderen heeft te weinig tijd om buiten te spelen; te druk met school en hobby’s.
  • Kinderen zeggen dat ze wel vaker naar buiten zouden gaan als er meer spannende speelplekken en grasveldjes waren. En ook als ze minder last van verkeer zouden hebben.
  • Hun favoriete speelplekken zijn: het schoolplein, de tuin en het bos. Kinderen vinden hangplekken of skatebanen een stuk minder leuk.
  • Als ze buiten zijn, willen kinderen het liefst fietsen, klimmen en klauteren of zelfverzonnen spelletjes doen.
  • Na het buiten spelen voelt 75% van de kinderen zich vrolijk en blij en 48% sterk en gezond.

Bewegen – ook binnen

Of kinderen nu binnen of buiten zijn, beweging is altijd goed voor hun ogen. Het voorkomt staren naar een bepaald punt, waardoor er spanning in de oogspieren kan ontstaan. Dat verhoogt niet alleen de kans op bijziendheid, maar ook op bijvoorbeeld hoofdpijn. Kinderen die rennen en springen, bewegen hun ogen en dus ook hun oogspieren. Bovendien voorkom je zo spierspanning in nek en schouders, die ook hoofdpijn kan veroorzaken.

Minder lang en vaak ‘beeldschermtijd’

Het is dus heel belangrijk dat kinderen veel minder tijd doorbrengen achter een beeldscherm. Een algemeen geldend advies is lastig, het is sterk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hoe ouder ze zijn, des te langer ze willen en mogen ‘beeldschermen’.
Om je een beetje een richtlijn te geven, dit is de aanbevolen maximale beeldschermtijd (inclusief televisie) van de Nederlandse mediapedagoog Frederike Lems voor kinderen:

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag tv-kijken
  • 2 – 4 jaar: 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer
  • 4 – 6 jaar: 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer
  • 6 – 8 jaar: 1 uur per dag, 30 minuten per keer
  • 8 – 10 jaar: 1 tot 1½ uur per dag
  • 10 – 12 jaar: 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: 3 uur per dag

En als je kind achter een beeldscherm zit, zorg dan dat hij of zij minstens 30 centimeter afstand houdt van het scherm. Want hoe dichterbij, hoe harder je ogen moeten werken.

Heb je nog vragen? Of heeft jouw kind een bril nodig? Kom langs of maak alvast een afspraak online. Let wel: voor een oogmeting bij kinderen jonger de 18 jaar moet je langsgaan bij een oogarts. Dat is wettelijk verplicht. Eens je het voorschrift hebt, kan je voor een nieuwe bril terecht bij een opticien in iedere Pearle winkel. Wij zoeken samen met jou naar het beste montuur voor jouw kind uit ons uitgebreid assortiment kinderbrillen.

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder