Sommige dingen over contactlenzen snap je pas als je ze zelf draagt. Meestal kunnen jij en je lenzen prima door een deur maar sóms… Tja, wat minder dus. Gelukkig is er meestal wel een oplossing te vinden. Een insidersblik op contactlenzen!
Contactlenzen hebben heel veel voordelen. Om er maar een paar te noemen: je hebt altijd scherp zicht, ook vanuit je ooghoeken. Nooit meer beslagen glazen. Geen bril die afvliegt tijdens het sporten. En nog veel meer! Maar laten we eerlijk zijn, soms zijn er ook wat uitdagingen.
Hier 8 op een rij, gelukkig allemaal heel overkomelijk:
- De eerste keer zelf je lenzen indoen
- Je bril opzetten (terwijl je al lenzen draagt)
- Een vuiltje in je oog
- Zoektocht naar de verloren lens
- Lenzen uitdoen, terwijl je niet weet waar je bril ligt
- In slaap vallen met lenzen in
- Onverwachte logeerpartijen
- Je lens kwijtraken in je oog
Met onze tips zijn de uitdagingen eenvoudig overwonnen! Heb je nog geen contactlenzen maar wil je ze wel? Ontdek dan ons assortiment.
1. De eerste keer zelf je contactlenzen indoen
Er zijn natuurtalenten die hun contactlenzen vanaf dag 1 moeiteloos in krijgen, maar meestal heb je daar wat meer tijd voor nodig. Dat kan aanvoelen als een heel geworstel. Maar geef niet op! Ook jij doet straks in no time je lenzen in. Gewoon oefenen.
Bij Pearle doe je dat de eerste keer altijd samen met een opticien. Die legt je het proces stap voor stap uit. Heb je er thuis toch nog wat moeite mee? Maak gewoon een nieuwe afspraak, de opticiens helpen je graag.
2. Je bril opzetten – maar je hebt je contactlenzen al in
Whoops, vergissing. Je ziet meteen dat er iets niets klopt, want je hebt zo een dubbele correctie. Een rare gewaarwording. Maar niks aan de hand, natuurlijk. Of casual je bril afzetten, mocht er publiek bij aanwezig zijn.
3. Vuiltje in je oog – op je lens
Fijn is het natuurlijk nooit: een vuiltje (of zand, of reinigingslotion, of een kloddertje mascara) in je oog. Maar als je contactlenzen in hebt, prikt en irriteert het echt behoorlijk.
Laat je hierdoor niet afschrikken, als je contactlenzen overweegt – zo erg is het nou ook weer niet. Haal je lens eruit, maak ‘m schoon, druppel je oog en doe je lens weer in. Wel handig om altijd een miniflesje lenzenvloeistof bij je te hebben.
4. Zoektocht naar je verloren lens
Heb je harde lenzen? Of is de maand voor je maandlenzen nog maar net begonnen? Dan ben je waarschijnlijk wel bereid om iedereen in je buurt stokstijf stil te laten staan totdat jij de grond heb afgezocht naar je verloren lens. Mede-lensdragers snappen meteen wat je aan het doen bent. De rest van de omstanders? Hm, misschien iets minder.
Tip: schakel over op daglenzen, dan kun je elke dag nieuwe lenzen indoen.
5. Als je je lenzen net hebt uitgedaan – en dan bedenkt dat je geen idee hebt waar je bril ligt
Dat is echt niet leuk! Gelukkig zie je meestal nog wel wát zonder contactlenzen in; genoeg om je bril te vinden. Dit is dus vooral een lastige situatie als je bijvoorbeeld -10 hebt. Je vorige bril maar als reservebril op een vaste plek leggen dan.
6. In slaap vallen met je contactlenzen in = niet fijn als je wakker wordt
Als je gaat slapen met je contactlenzen in, is de kans levensgroot dat je wakker wordt met pijnlijke, brandende ogen. Die je bovendien maar moeilijk open krijgt. Door het zuurstofgebrek voelt het alsof je lenzen zitten vastgekleefd in je ogen. Haal ze er niet zomaar uit!
Advies: veel lenzenvloeistof druppelen en een paar minuten wachten, dan kan de lens de vloeistof opnemen. Voel dan of de lens los op je oog zit. Nog niet? Dan nog meer druppelen. Pas als het goed voelt, je lens er voorzichtig uithalen. Is het echt heel lastig? Ga even langs je opticien.
7. Onverwachte logeerpartijen – wees voorbereid
Soms loopt het anders. Dan wil je gewoon blijven slapen! Altijd balen, als je dan je lenzenhouder en lenzenvloeistof niet bij je hebt. Je contactlenzen in water zetten is geen goed idee. Daar kun je ernstige ooginfecties van krijgen.
De enige echte oplossing is standaard een lenzenhouder bij je hebben, plus een miniflesje lenzenvloeistof. Of een setje daglenzen, natuurlijk. Doe ze in al je tassen – wel de houdbaarheidsdatum van de lenzenvloeistof in de gaten houden.
8. Je lens kwijt – en niet weten of hij in je oog zit of op de vloer ligt
Ja, die is tricky. Waar IS mijn lens? Menig lenzendrager kent deze situatie. Knipperen, knipperen, druppelen, voelen en ten slotte zelfs in de vuilnisbak kijken. Want je wilt niet eindigen zoals die vrouw in Engeland, bij wie 25 contactlenzen in haar oog gevonden werden. Heel bizar, vooral omdat ze er weinig van gemerkt had. Ga toch maar naar je opticien, als je die lens echt niet meer vindt.
Overweeg je contactlenzen? Ontdek het ruime assortiment bij Pearle.
Comments are closed.