Hoe weet je of je een bril nodig hebt? - Pearle Opticiens Blog
 

Hoe weet je of je een bril nodig hebt?

Als je zicht achteruitgaat, gebeurt dat meestal langzaam en geleidelijk. Dat maakt dat het niet echt gemakkelijk is om te merken dat je slechter bent gaan zien. En ook omdat je jouw eigen zicht nu eenmaal niet kunt vergelijken met een perfect zicht, is het vaak lastig om zelf te bepalen of het tijd wordt voor een bril. In deze blog vertellen wij je graag welke symptomen erop kunnen wijzen dat je een bril of contactlenzen nodig hebt en wat je moet doen als je steeds slechter ziet.

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt voor een Goed Zicht Gesprek (incl. oogmeting). Of doe onze online oogtest om een idee te krijgen van je huidige zicht!

 

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je een bril nodig hebt

  1. Wazig zicht;
  2. Leesproblemen;
  3. Hoofdpijn, vooral aan het einde van de (werk)dag;
  4. Een branderig gevoel in je ogen;
  5. Droge ogen;
  6. Overmatig knipperen;
  7. Knijpen met je ogen;
  8. Nachtblindheid;
  9. Het zien van onscherpe of dubbele beelden;
  10. Slecht zien achter het stuur.

Hieronder gaan we in op de meestvoorkomende symptomen.

Wazig zien

Een veelvoorkomende reden om ogen te laten meten, is wazig zien. Waziger zicht is vaak een geleidelijk proces dat je niet direct opmerkt.

Wat een duidelijk teken kan zijn, is als anderen jou op straat altijd eerder herkennen dan jij hen. Maar ook als je de afzonderlijke blaadjes aan de bomen niet meer ziet zitten of als je de letters op een verkeersbord niet goed kunt lezen, is het verstandig om je ogen te laten controleren.

Leesproblemen

Het is algemeen bekend dat mensen met een minsterkte vaak moeite hebben met het lezen van de ondertiteling op de televisie. En dat mensen met een plussterkte de krant of een boek vaak verder van zich af moeten houden om de letters te kunnen lezen. Maar mensen die niet goed zien, hebben vaak ook moeite met lezen op een slecht verlichte plek.

Leesproblemen – van veraf of dichtbij – kunnen ook leiden tot een verkeerde houding. Je buigt teveel naar het beeldscherm toe en krijgt last van je rug en nek of zit juist helemaal naar achteren om een tekst te kunnen lezen. Heb je last van leesproblemen? Dan kan een leesbril uitkomst bieden.  

Hoofdpijn

Een andere veelgehoorde klacht is hoofdpijn. Als je niet goed kunt zien, hoe minimaal ook, moet je extra inspanning leveren. Je knijpt bijvoorbeeld met je ogen om scherper te kunnen zien.

Behalve hoofdpijn, zijn vermoeide ogen daar ook regelmatig een gevolg van. Wanneer je last hebt van hoofdpijn en niet helemaal goed ziet, kan het dragen van een bril of lenzen de oplossing zijn.

Heb ik een oogmeting nodig?

Ervaar jij één of meerdere van bovenstaande symptomen, zoals wazig zien, hoofdpijn, knijpen met je ogen of leesproblemen? Dan raden wij je aan om een bezoek te brengen aan de opticien voor een oogmeting

Tijdens deze oogmeting controleert de opticien de gezondheid van jouw ogen. Ook onderzoekt hij of en welke oogafwijking jij hebt. Elk oog wordt afzonderlijk gecontroleerd en er wordt ook gekeken naar hoe jouw ogen samenwerken. Op basis van de oogmeting krijg je persoonlijk advies, zodat je weer comfortabel en scherp ziet. Na afloop kun je direct een passende bril kopen.

De opticien kijkt niet alleen naar je oogafwijking, maar weet ook welke bril het beste bij je past. Dat bepaalt hij onder andere aan de hand van je gezichtsvorm en de kleur van je haren, huid en ogen.

Ben ik verziend of bijziend?

Wazig zien wordt veelal veroorzaakt door een verslechtering van je ooglenzen. De meest bekende én voorkomende oogafwijkingen zijn verziendheid en bijziendheid.

Bij verziendheid zie je op afstand goed, maar is van dichtbij alles wazig. Deze oogafwijking wordt gecorrigeerd met een plus-sterkte. Bij bijziendheid is het beeld op korte afstand wel scherp, maar zie je in de verte niet goed. Voor bijziendheid heb je een bril of contactlenzen met een min-sterkte nodig. Sommige mensen zien zowel van veraf als dichtbij niet scherp. Voor hen zijn multifocale glazen de perfecte oplossing!

Vanaf welke sterkte heb je een bril nodig?

Vanaf welke sterkte je een bril of lenzen nodig hebt, is zonder de resultaten van een oogmeting niet te zeggen. Dit komt omdat de één met -0,25 al hoofdpijnklachten heeft, of er in het dagelijks leven last van heeft dat hij niet perfect ziet, terwijl de ander met -2 totaal klachtenvrij is en geen behoefte heeft aan beter zicht. Je leest meer over een bril op sterkte op onze website.

Zie je een bril absoluut niet zitten? Dan zijn contactlenzen een goed en praktisch alternatief!

Worden mijn ogen slechter van een bril?

Sommige mensen denken dat het dragen van een bril bijdraagt aan het (sneller) slechter worden van het zicht. Dit is echter niet het geval. Je kunt na het dragen van een bril wel het idee hebben dat je slechter ziet dan voordat je de bril op had. Maar dat komt omdat je, als je je bril afdoet, geconfronteerd wordt met het grote verschil tussen goed en minder zicht.

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen en maak een afspraak bij een opticien in jouw buurt!

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder