Hoe bescherm je de ogen van je kind tegen blauw licht? - Pearle Opticiens Blog
 

Hoe bescherm je de ogen van je kind tegen blauw licht?

Wanneer de zomer op z’n einde loopt en de dagen korten, blijven onze kinderen vaker binnen. Ze spenderen meer tijd achter de computer of televisie, en grijpen sneller naar hun tablet of smartphone. Welk effect hebben al die beeldschermen op hun ogen? Hoeveel ‘schermtijd’ hanteer je als ouder? En wat kun je doen om de ogen van je kind te beschermen?

Dankzij dit artikel kom je te weten:

  • hoe blauw licht inwerkt op de ogen van je kind
  • hoe je de maximale dagelijkse schermtijd bepaalt
  • welke maatregelen je nog kunt nemen

Wil je de ogen van je kind laten controleren? Laat dan een professionele oogmeting uitvoeren. Jongeren vanaf achttien jaar rekenen daarvoor op de gediplomeerde Pearle-opticiens. Kinderen jonger dan achttien jaar kunnen terecht bij de oogarts in het ziekenhuis.

Maak een afspraak

Het effect van blauw licht

Blauw licht of blauw ledlicht bevindt zich aan het uiteinde van het zichtbare lichtspectrum. De golflengte ervan is erg kort. Daardoor bevatten blauwe lichtstralen veel energie en dringen ze de ogen dieper binnen.

Heel wat beeldschermen gebruiken blauw licht. Toch zorgen deze lichtstralen voor vermoeide ogen en een slechte slaapkwaliteit. Bovendien stimuleren ze netvliesveroudering (maculadegeneratie). Kijk je regelmatig van dichtbij naar een beeldscherm? Dan kan dat ook bijziendheid veroorzaken.

Hoeveel schermtijd voor je kind?

Veel ouders maken tegenwoordig schermtijdafspraken: die bepalen hoeveel tijd de kinderen elke dag maximaal naar een beeldscherm mogen kijken. Maar hoe schat je in welke tijdslimiet gezond én doenbaar is? Stichting Mijn Kind Online geeft advies:  

  • 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur, opgedeeld in tijdsblokken van maximaal 30 minuten
  • 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur
  • 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uren
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uren

Een praktischere richtlijn is de 20-20-2-regel, die ook voor volwassenen geldt. Die bepaalt dat je na 20 minuten kijken naar een beeldscherm 20 seconden in de verte moet turen. Daarnaast is het een must dat je elke dag 2 uur in de buitenlucht doorbrengt.

Bescherm de ogen van je kind tegen de tablet

Niet alleen met regels over schermtijd, ook met een blauwfilterbril bescherm je de ogen van je kind. Deze bril bestaat uit een gewoon montuur en glazen zonder sterkte. Op die glazen ligt een coating die blauw ledlicht filtert en zo de ogen van je kind beschermt tegen afwijkingen.

Heeft je kind glazen op sterkte nodig? Dan biedt een computerbril of beeldschermbril de oplossing. Deze bril is afgesteld op de afstand tot het beeldscherm en kan uitgerust worden met een blauwfiltercoating.

Wil je de ogen van je kind laten controleren? Dan is een professionele oogmeting de oplossing. Jongeren vanaf achttien jaar rekenen daarvoor op de gediplomeerde opticiens van Pearle. Kinderen jonger dan achttien jaar kunnen terecht bij de oogarts in het ziekenhuis.

Maak een afspraak

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder