Geschiedenis van de brillenmode - Pearle Opticiens Blog
 

Geschiedenis van de brillenmode

Brillenmode verandert soms van seizoen op seizoen en soms blijft het voor een aantal jaren hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan de inmiddels iconisch Ray-Ban Aviator: deze is al decennia in de mode. En wat dacht je van de cat eye bril, die regelmatig in de mode blijft verschijnen?

We gaan terug in de tijd en laten je de geschiedenis van de brillenmode zien.

De opkomst van de bril

Brillen werden in de jaren 30 pas in hun huidige vorm ontwikkeld. De eyewear van deze tijd was dan ook weinig spectaculair: vrouwen droegen eenvoudige, ronde draadmonturen en mannen kozen uit schildpadkleurige, ronde modellen. De decennia die volgden werden de typische nerdbrillen ontwikkeld voor de mannen en de bekende cat-eye voor de vrouwen maar verder veranderde er weinig. De echte brillenmode kwam op gang in de jaren 70 en 80.

Funk in de jaren 70

De jaren 70 waren een genot voor veel ontwerpers: niets was te gek! Vrouwen droegen broeken en mannen kozen vaker strakke kleding en felle kleuren. Ook in de brillenmode vond een opvallende verschuiving plaats: vrouwen droegen opvallende en oversized designermonturen. Mannen kozen voor het Aviator model met grotere, funky meekleurende glazen.


Brillen in de jaren 80

De monturen voor vrouwen werden dunner en kregen grotere glazen. Eyewear mocht opvallen; daarom werden de meeste monturen verfraaid met kleurrijke decoraties. Deze trend was ook in de collecties voor heren waarneembaar. Zij droegen ook grote brillen – bijna oversized – in metallic kleuren en met gespiegelde glazen.


The ninetees

Daar waar het in de jaren 70 en 80 niet gek genoeg kon, keer in de jaren 90 de rust terug. De opvallend gekleurde brillen werden ingeruild voor minimalistische monturen. De meeste eyewear – voor zowel mannen als vrouwen – was ovaalvormig met draadframes. Daarnaast waren de brillen in dit tijdperk vooral erg klein: herinner je je de Spice Girls nog? Juist.


Back to the zero’s

In het begin van de zero’s van de huidige eeuw waren rechthoekige monturen in de mode voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen kozen steeds vaker een designermontuur en mannen droegen voor het eerst de zogeheten ‘shutter shades’, zonnebrillen met horizontale lijnen voor een luxaflex look.


De brillenmode van vandaag de dag

Vandaag de dag wordt de brillenmode geïnspireerd door vintage trends van de jaren 80, gecombineerd met moderne kleuren. Mannen mogen weer opvallende, creatieve monturen dragen en ook de vintage trend is onverstoorbaar in de mode. Vrouwenmonturen zijn minimalistisch, net zoals toen, en krijgen de mooiste pastelkleuren om op te vallen.

Maak kennis met de najaarstrends van 2018!

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder