Jouw ogen bekennen kleur - Pearle Opticiens Blog
 

Blauw, bruin, grijs of groen? Jouw ogen bekennen kleur!

Als jij blauwe ogen hebt en je ouders bruine, ben je dan van de melkboer? Waarom hebben pasgeboren baby’s zo vaak blauwe ogen? En hoe kan het dat David Bowie twee verschillende kleuren ogen had? In dit blog lees je er alles over!

Waarom hebben zoveel pasgeboren baby’s blauwe ogen?

Dat komt omdat pasgeboren baby’s nog niet al het pigment hebben waarmee ze uiteindelijk door het leven gaan. In de maanden na je geboorte krijg je steeds meer pigmentcellen, die steeds meer kleurstof produceren. Hoeveel precies, is genetisch bepaald. Als je een lichte huid hebt, ga je van start met zo weinig pigment dat je ogen bij je geboorte vrijwel altijd blauw zijn. Want hoe minder pigment, hoe blauwer je ogen.

Meestal grijs of lichtbruin

Maar wereldwijd hebben de meeste pasgeborenen grijze of heel lichtbruine ogen. Simpelweg omdat het overgrote deel van de mensheid geen lichte huid heeft – en dus als pasgeborene begint met wat meer pigment. Na ongeveer zes maanden tot drie jaar weet je pas de definitieve oogkleur van je baby!

Wat zegt de kleur van je ogen over je karakter?

Zo’n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt. Maar goed, er bestaan theorieën:
• Bruine ogen: verantwoordelijk, zorgzaam en zelfverzekerd.
• Blauwe ogen: trouw, eerlijk, intelligent en relaxed.
• Grijze ogen: verstandig, gevoelig, flexibel, creatief, analytisch, helder denkend, filosofisch en openhartig.
• Groene ogen: mysterieus, nieuwsgierig, intelligent, gepassioneerd. Maar ook jaloers. (Is het je wel eens opgevallen dat veel Disney-slechteriken groene ogen hebben?)

Laat vooral de geknipte bril jouw karakter weerspiegelen. We helpen je alvast op weg met deze tips. >>>

Je ouders hebben bruine ogen en jij blauwe. Kan dat eigenlijk wel?

Ja, dat kan. Het zit zo: je DNA is verdeeld over 23 paar chromosomen. Daarop zitten veel verschillende genen met informatie. Die bepalen je eigenschappen, ook de kleur van je ogen. Het gen dat voor bruine ogen zorgt, is sterker (dominant) dan het gen dat voor blauwe ogen zorgt (recessief). Als je ouders allebei bruine ogen hebben, is bruin het dominante ´oogkleur-gen´ bij allebei je ouders. Dan is de kans heel groot dat jouw ogen ook bruin zijn. Toch hoeft dat niet, maar dan moeten je bruinogige ouders wel allebei een recessief gen voor blauwe ogen hebben. Als die toevallig een combi maken, zorgen ze voor jouw blauwe ogen. Het komt niet vaak voor en vroeger dachten ze zelfs dat het onmogelijk was. Dat heeft voor veel ellende en onnodig gebroken harten gezorgd…

Hoe kan het dat sommige mensen twee verschillende kleuren ogen hebben?

Twee totaal verschillend gekleurde ogen is een zeldzame afwijking: heterochromia iridis.
Het kan erfelijk zijn, maar ook tijdens een ziekte of na een ongeval ontstaan. David Bowie is misschien wel de bekendste persoon met twee verschillende kleuren ogen. Maar…dat had hij eigenlijk helemaal niet!

De illusie van Bowie

Twee totaal verschillend gekleurde ogen is een zeldzame afwijking: heterochromia iridis.
Het kan erfelijk zijn, maar ook tijdens een ziekte of na een ongeval ontstaan. David Bowie is misschien wel de bekendste persoon met twee verschillende kleuren ogen. Maar…dat had hij eigenlijk helemaal niet!

De illusie van Bowie

In 1962 kreeg Bowie een klap op zijn oog van een vriend (verliefd op hetzelfde meisje…) met een kras op zijn oogbal als gevolg. Dat zorgde voor een verlamming van de spieren die de iris samentrekken. Vanaf toen stond de linker pupil van Bowie constant wijd opengesperd en reageerde niet meer op de veranderingen in het licht. En dat creëert de illusie van kleurverschil. Maar hij vond het niet erg, want het was uniek. En die vriend is altijd een vriend gebleven!

Comments are closed.

Navigate

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder