Oogmeting door een oogarts of opticien? - Pearle Opticiens Blog
 

Ogen laten testen door een oogarts, optometrist of opticien?

Als je steeds meer moeite hebt met het lezen van kleine letters, dan is het waarschijnlijk tijd voor een bril of lenzen. Maar hoe begin je hieraan? Een eerste stap is om je ogen te laten testen. Maar wie voert de oogmeting uit: een oogarts of een opticien? In dit artikel geven wij antwoord op deze vraag.

Ver en/of dichtbij kijken gaat niet meer vanzelf. Je ogen willen je duidelijk iets vertellen. De eerste stap naar een beter zicht is om je ogen te laten nakijken. Dat kan bij een oogarts of optometrist, maar net zo goed bij een opticien. Maar heb je andere klachten, zoals pijnlijke ogen of dubbel zien? Dan kan een oogarts je beter van dienst zijn.

Hieronder lees je wanneer je met welke klachten naar welke specialist kunt gaan.

Wanneer je een bezoek brengt aan de oogarts

Een oogarts werkt vanuit een ziekenhuis en is gespecialiseerd in ooggezondheid en –zorg. Daarom kun je bij een oogarts niet zozeer terecht voor een oogmeting, maar wel voor een diagnose. Bijvoorbeeld wanneer je klachten ervaart die pijnlijk zijn en/of je belemmeren in het dagelijks leven:

 • Je ogen voelen pijnlijk en/of geïrriteerd aan;
 • Je kunt (zon)licht slecht verdragen;
 • Je zicht verslechtert (plotseling) snel;
 • Je ziet voortdurend dubbel of scheel;
 • Jouw ogen worden plotseling (en zonder aanleiding) rood;
 • Jouw ogen zijn in aanraking gekomen met een chemische stof;
 • Of er is een bloeding in het oog ontstaan.

Wanneer je een afspraak maakt met een optometrist

Ook kun je met bovenstaande klachten terecht bij een optometrist. Optometristen werken bij optieken en zijn dus ook werkzaam bij Pearle. Ten opzichte van een oogarts mag een optometrist geen operaties uitvoeren. Maar hij mag wel diagnoses stellen nadat hij jouw ogen heeft onderzocht.

Komt de optometrist tot de conclusie dat je zicht is verslechterd? Dan kun je meteen bij hem terecht voor een vrijblijvende oogmeting. Deze wordt meestal door een optiekmedewerker of opticien uitgevoerd.

Wanneer je naar een opticien gaat

Een opticien besteedt aandacht aan oogafwijkingen middels een uitgebreide en professionele oogmeting. Hij controleert tevens enkele aspecten van ooggezondheid, zoals oogdruk en de samenwerking tussen de ogen. Daarom kun je het beste naar een opticien als je:

 • steeds slechter en/of waziger ziet;
 • en een kijkoplossing heeft en je ogen wilt laten controleren.

De opticien mag geen ernstige problemen behandelen. Merkt de opticien medische afwijkingen op? Dan verwijst hij je door naar de oogarts.

Alles in huis voor een professionele oogmeting

Bij Pearle Opticiens zit je alvast goed voor een gratis oogmeting. Klinkt goed, niet?

En dat is lang niet de enige reden om vandaag nog langs te komen bij Pearle Opticiens. Zo beschikken we over alle materiaal om een professionele oogtest uit te voeren. Daarnaast hebben onze opticiens ook de nodige diploma’s op zak om je ogen te testen.

Heb je na de oogmeting toch nog vragen of opmerkingen? Bespreek het even met de opticien. Als het nodig is zal hij of zij je aanraden om langs de oogarts te gaan. Voor een oogmeting bij kinderen verwijzen onze opticiens je altijd door naar een oogarts.

Wil je snel geholpen worden door Pearle Opticiens?

Maak dan vandaag nog een afspraak bij een van onze Pearle opticiens. Zij helpen je met veel plezier verder. Wist je trouwens dat je makkelijk online een afspraak maakt? Kom hier alvast alles te weten over hoe een oogmeting precies in z’n werk gaat.

2 Comments

 1. De laatste tijd merk ik dat ik waziger zie, mijn ogen prikken en bv bij ondertiteling van televisie mijn ogen moet “toeknijpen”. Kan ik bij jullie mijn ogen laten testen of ga ik beter eerst naar een oogarts?
  Mvg

  • Pearle Opticiens

   Beste Sophie,
   Onze opticiens zijn gediplomeerd en perfect in staat om een oogmeting te doen! Moesten we tijdens de test bepaalde vragen hebben, zullen we u doorverwijzen naar een oogarts. Tot binnenkort!
   Vriendelijke groeten,
   Pearle Opticiens

Navigate